Prof. Dr. Zeynep Aktaş

Göz Hastalıkları Uzmanı - Glokom Cerrahi - Katarakt Cerrahi

Prof. Dr. Zeynep Aktaş

1978 yılında Ankara’da doğdum. 1995 – 2001 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimini tamamladım ve aynı yıl Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak göreve başladım.

Eğitimimi tamamladıktan sonra Nisan 2006’da “Endotelin-1 iskemi modelinde retina ve optik sinirde apoptosis ve brimonidinin nöröprotektif etkisi” isimli tez calışmam ile göz hastalıkları uzmanlık eğitimimi tamamladım. Takiben 2006 – 2008 yılları arasında Kızılcahamam’da mecburi hizmetimi tamamladım. 2009 – 2010 yılları arasında özel sektörde çalıştım. Bu sırada 2009 yılında 1 ay süre ile New York Ear and Eye Infirmary, Glokom bölümünde Prof Dr Robert Ritch’in yanında klinik gözlemci olarak bulundum. 2010 yılında göz hastalıkları ihtisasımı tamamladığım Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda glokom biriminde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladım ve bu tarihten sonra glokom alanında çalışmalarım yoğunlaştı.

2013-2014 yılları arasında Amerika’da Wisconsin eyaletinde Wisconsin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği, glokom biriminde; “Maymunlarda Aköz Dışa Akım Sisteminde Proteozom İnhibisyonunun Lentiviral Vektör Transdüksiyonu Üzerine Etkisi” isimli proje ile TÜBITAK burs desteği alarak, Prof Dr Paul L Kaufman ile birlikte glokomda gen tedavisi ile ilgili çeşitli calışmalarda bulundum. Bu süre zarfında aynı klinikte, klinik aktivitelere katıldım ve çeşitli laboratuvar calışmaları gerçekleştirdim.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’na döndükten sonra Wisconsin’de yapmış olduğum “Proteazom inhibisyonunun insan trabeküler ağ hücrelerindeve maymun ön segment organ kültüründe lentiviral vektör transdüksiyonuna etkisi: glokomda gen tedavisinde yeni bir yol” ve “Glokomda yeni bir gen tedavisi yöntemi: Kanaloplasti” isimli çalışmalar Türk Oftalmoloji Derneği tarafından en iyi sözlü bildiri ve poster birincilik ödüllerine layık görüldü.

 

Aralık 2014 yılında Yardımcı Doçent, Nisan 2015 yılında girdiğim Doçentlik sınavında başarılı bulunarak Doçent ünvanını aldım. 2015 yılında Paris’te düzenlenen European Board of Ophthalmology sınavında başarılı bulunarak “Fellow of European Board of Ophthalmology-FEBO” ünvanını aldım. 2016 yılında Türk Oftalmoloji Derneği tarafından, 2017-2019 European Leadership Development Program (EuLDP) Türkiye temsilcisi olarak seçilerek, Avusturya, Amerika ve Avrupa modüllerinde eğitimimi tamamladım. 2020 yılında üyesi olduğum International Society of Glaucoma Surgery tarafından Fellow of Glaucoma Surgery (FGS) ünvanına layık görüldüm.

Ağırlıklı olarak glokom üzerine; uluslararası dergilerde yayınlanmış 50’nin üzerinde, ulusal dergilerde yayınlanmış 40’ın üzerinde bilimsel çalışmam mevcuttur. Uluslararası kongrelerde sunulmuş 40’ın üzerinde ve ulusal kongrelerde sunulmuş 100’ün üzerinde tebliğim bulunmaktadır. 60’ın üzerinde ulusal ve uluslararası toplantılarda davetli konuşmacı/görevli olarak bulundum. Çok sayıda canlı cerrahi uygulamaları ve kurslarında görev yaptım.

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi, European Glaucoma Society (EGS), Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO), American Academy of Ophthalmology (AAO), International Society of Glaucoma Surgery (ISGS) aktif üyesiyim; ayrıca International Society of Glaucoma Surgery (ISGS) Associate Advisory Board üyesi olarak görev yapmaktayım.

14 yıllık evli ve 2 çocuk annesiyim. İyi derecede İngilizce ve orta derecede İtalyanca biliyorum.