Pediatrik Glokomlar

Pediatrik Glokomlar

Çocukluk çağı glokomları doğumsal ya da sonradan gelişen tiplerde olabilir. Primer konjenital glokom doğumsal olanlardan en sık karşılaşılan tiptir. Açıda anatomik olarak gelişim bozukluğu sözkonusudur. Tedavisi öncelikle cerrahidir. Dogumsal glokomlarda eşlik eden göz anomalileri ya da sistemik hastalıklar da olabilir; aniridi, Peters Sendromu vs. Bu durumda tedavi süreci daha komplike ve zor olabilir.

Sekonder glokomlar da erişkinlerdeki gibi genellikle altta yatan göz hastalıklarına bağlı olmaktadır. Bir diğer önemli grup da doğumsal katarakt ve cerrahisi sonrası gelişen afakik glokomdur. İlk tedavi bu grup hastalarda önce damla tedavisi; olmaz ise cerrahi tedavidir.

Çocukluk çağı glokomlarında ilk 3 yaşta genellikle gözde büyüme ve korneal çap artışı önemli bir bulgudur. Tek taraflı ise asimetrik bir hacimsel görünüm dikkat çekebilir. Bunun dışında; korneada ödem (buzlu cam gibi görünüm, saydamlıkta azalma), ışığa hassasiyet diğer tipik bulgulardır. Göz sinirinde çukurlaşma izlenebilir. Bebeklerde söz siniri bulguları başarılı tedavi ile geri dönüşümlüdür.
Korneada büyüme ve gerilmeye bağlı olarak çatlaklar (Haab striaları) da diğer tipik bulgulardan birisidir.

Gözdeki deformasyonların ve göz siniri bulgularının ciddileşmesinden önce çocuklarda glokomun vakitli tedavisi; görsel fonksiyonların korunmasında çok önemlidir. Cerrahi tedavide gözün durumu ve glokomun tipi dikkate alınır. Goniotomi, trabekülotomi, trabekülektomi, tüp implant cerrahisi ve lazer tedavisi söz konusu olabilir. Goniotomi sık uyguladığımız bir teknik olup; eğer yapılabiliyorsa 360 derece uygulanan ve daha yeni bir teknik olan GATT cerrahisi tercih edilebilir.
Cerrahi tedavi sonrasında her hastada ilaç kesilemeyebilir. Başarılı tedaviden sonra bile takip ömür boyu düzenli aralıklarla yapılmalıdır.