Katarakt Tedavisi

Katarakt

Katarakt, göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek opak bir görünüm almasıdır.
Katarakt geliştiğinde lens saydamlığını kaybeder ve giderek hasta yavaş yavaş gelişen puslu görmeden şikayet eder.

Katarakt, en sık olarak yaşa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrıca doğumsal, ilaçlara ya da bazı sistemik ve göz hastalıklarına bağlı olarak oluşabilmektedir. Bazı durumlarda (nükleer katarakt) yeni ortaya çıkan miyopi ile birlikte ve yakını gözlüksüz olarak daha iyi okuma durumu ortaya çıkabilir ki, fbu geçici bir durumdur. Katarakt ilerledikçe hem uzak hem de yakın görmeler azalır. Arka subkapsüler katarakt denilen tipte ise hasta ışıkta ve yakına bakarken oldukça rahatsızdır.

Tedavisi

Katarakt hastalığının tedavisi cerrahidir. Fakoemülsifikasyon cerrahisi ile damla anestezisi altında gerçekleştirilmektedir. Bu dikişsiz bir cerrahidir. Çok gecikmiş vakalarda dikişli eski yöntem uygulanabilir. Amaç opak olan lensin alınıp yerine yapay bir göz içi merceğinin yerleştirilmesidir. Günümüzde uygun hastalarda yakın uzak ve ara mesafeyi gösteren yeni jenerasyon merceklerin uygulaması yapılabilmektedir.

Katarakt cerrahisinin zamanlaması, uygulama şekli ve mercek seçimi glokom gibi eşlik eden göz hastalıklarının varlığında farklılıklar gösterebilmektedir.